{ "title": "Bebeklerde D Vitamini", "image": "https://www.dvitamini.gen.tr/images/bebeklerde-d-vitamini.jpg", "date": "20.01.2024 05:04:18", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Bebeklerde D Vitamini, kaynağı olan güneş ışığı, plasental geçiş ve anne sütü yoluyla deride olan sentezdir. Yaşamının ilk sekiz haftasında bebeklerin D vitamini düzeyleri ilk zamanlar anneleri ile paralellik gösterirken daha sonraki zamanlarda güneş ışığı belirleyici olmaktadır. Yeni doğan bebekler D vitamini yetersizliği bakımından en büyük risk anne faktörüdür. Bu yeni doğan bebeklerin diğer D vitamini kaynağı olan anne sütünde bulunan D vitamini miktarı bebeklerin günlük ihtiyacını karşılamaz. Bu durumda bebeklik döneminden itibaren güneş ışınları yoluyla vücutta D vitamini sentezi dışarıdan D vitamini takviyesi verilmesi gerekir.

Süt çocukluğu döneminde 0-2 yaş arasındaki bebeklerde D vitamini günde 400 ünite takviye yapılmalıdır. Bu takviyenin bebeğin doğumdan sonraki ilk 15 gün içinde başlanması büyük önem taşır. Dengeli beslenemeyen çocuklarda D vitamini takviye süresini 2 yıl ile sınırlı bırakmak doğru değildir. Gerekirse en az 6 yaşına kadar dışarıdan D vitamini takviyesi yapılmalıdır.

Premature doğan bebeklerde ise uygulama çok daha farklı; premature olan bebekler premature derecesine göre değişiklik gösterir. Örnek: çok erken doğmuş olan bebeklerde günlük olarak 1200 ünite dahi D vitamini verilebiliyor. Premature doğan bebeklerde bebeğin gelişim durumuna göre 800 veya 1200 ünite arası D vitamini ilk 15 gün içinde başlanması gerekiyor. Yeni doğan Bebeklerin bıngıldağının çok küçük olduğunu gören anneler kendi kendilerine bebeklerine D vitamini vermeyi kesebiliyorlar bu çok yanlış bir davranıştır.

Bebeklerde D vitamini eksikliği nelere yol açabilir?
Her Bebeğe D Vitamini Takviyesi Yapılması Gerekir mi?

D vitamini anne sütünde çok az bulunan bir vitamindir. Normal anne sütü ihtiyaç olan D vitaminin neredeyse onda biri kadar D vitamini içermektedir. Bu sebeple bütün bebeklere için anne sütü tavsiye ediyoruz. Bununla beraber D vitamini vücut için çok gerekli bir vitamindir. Bebeklerde D vitamini sağlıklı kemik yapısı ve gelişimi için çok gerekli bir vitamindir. Hücrelerin büyüme ve gelişmesi kas ve sinir hücrelerinin işlevsel olarak berabere çalışabilmesi için bebeklerde D vitamini çok önemlidir. Yapılan araştırma neticeleri gösteriyor ki D vitamini eksikliği olan kişilerde kemik kanseri kolon ve göğüs kanserlerinin çok fazla artmasına neden olmuştur. D vitaminin bu tür kanserleri önlemede noktasında çok etkin olduğu biliniyor. Bebeklerde D vitamini erişkin hale gelene kadar sağlıkları için oldukça büyük bir öneme sahip bir vitamini olacaktır.

D vitamini Fazla Olmasının Etkileri Nedir?

D vitamini yağda çözünmeyen bir vitamin olduğundan, fazlasının vücuttan atılması zordur. D vitamini fazla verildiğinde zehirlenmeler ile buna bağlı olarak birtakım sıkıntılara sebep olabilir. En sık görülebilen bulgular ise huzursuzluk, bulantı, yorgunluk, kusma, iştahsızlık, karın ağrısı, kabızlık ve kaslarda kuvvetsizlik görülebilir.

Çok fazla dozda D vitamini verilmeye devam edilirse bilinç bulanıklığı, kalp ritminde bozulma hipertansiyon, hatta böbrek yetmezliğine kadar varan olgular olabiliyor.
" } ] }