{ "title": "Çocuklarda D Vitamini Eksikliği", "image": "https://www.dvitamini.gen.tr/images/cocuklarda-d-vitamini-eksikligi.jpg", "date": "21.01.2024 12:20:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çocuklarda D vitamini eksikliği, ileride fiziksel ve zihinsel sorunların yaşanmasına neden olabilir. Bebeklik ve çocukluk dönemi beslenme sorunlarının en fazla etkili olduğu bir dönemdir. Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar bundan aşırı etkilenir. Doğumdan sonraki süreç hızlı bir büyüme ve gelişimin yaşandığı dönemdir. Bu dönemde çocuklarda D vitamini eksikliği meydana gelirse, büyüme ve gelişme bozuklukları ortaya çıkabilir, çocuklar bazı hastalıkların etkisinde kalabilir.

Normalde anne sütünde düşük oranda da olsa D vitamini vardır. Emzirilen bebeklerin anneden yeteri kadar D vitamini alması halinde ve güneş ışığından faydalanması halinde, D vitamini seviyelerinde sorun yaşanmayabilir. Ancak bu etkenler yetersiz olursa, çocuklar yaşla birlikte daha fazla D vitaminine ihtiyaç duyar ve eksiklik ortaya çıkar.

Çocuklarda D vitamini eksikliği sonuçları

Vücutta kalsiyum depolanması yetersiz olduğunda, bununla karakterize olan raşitizm hastalığı ortaya çıkabilir. Bu oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Bu hastalık nedeniyle kemiklerde şekil bozukluğu ortaya çıkar. Çocuklarda 2 yaşına kadar daha fazla görülen bu rahatsızlık her yaş grubunda da etkili olur. Çocuklarda D vitamini eksikliği nedeniyle gelişen en önemli sağlık sorunu da raşitizm hastalığıdır. Tedavisine başlanmadığı takdirde, 2-3 yaşlarında kemiklerde şekil bozukluğu ortaya çıkar. İnsan vücudu büyümenin en hızlı olduğu bu dönemde ve adolesan, gençlik dönemindeyken D vitamini eksikliğinden aşırı derecede etkilenir.

Çocuklarda D vitamini eksikliğinin ana sebebi cildin güneş ışığından yeteri seviyede yararlanamaması ve D vitaminini yeterli oranda sentezleyememesidir. Buna bir de kışın hamilelik dönemi geçiren annelerin bebeklerine yeterince D vitamini deposu olamaması da eklenirse, çocuklarda D vitaminin eksikliği daha etkili olur. Raşitizm hastalığının etkisiyle çocuklarda havale geçirme, dişlerin geç çıkması, yürümenin geç olması, kafatası kemiklerindeki yumuşaklık, şekil bozukluğu, enfeksiyonlardan daha sık etkilenme, el bileklerinde genişlik, başın terlemesi, sürtünmeyle saç dökülmesi gibi belirtilerde ortaya çıkar.

Çocuklarda D vitamini eksikliği neden olur?

Güneş ışığına yeteri kadar maruz kalmamak, maternal D vitamini yetersizliği, kentsel hava kirliliğinin olması, ciltte D vitamini sentezinin az olması, yüksek bölgelerde yaşamak, cilt pigmentasyon yoğunluğu çocuklarda D vitamini eksikliğine neden olabilir. Buna engel olmak için çocukların yeterince D vitamini alması ve üretebilmeleri gerekir.

Çocuklar yeterince D vitamini almadıklarında büyümelerinde yavaşlama ve yaşıtlarına oranla gelişimde geri kalma sorunları ortaya çıkar. Çocukların yürümeye başladığı dönemde D vitamini eksikliğinin en önemli belirtisi bacaklardaki eğrilik olmasıdır. Bunu engellemenin en önemli yolu annelerin ve çocukların yeterince güneşten faydalanmasının sağlanmasıdır. Çocuklar altında bezle birlikte haftada yarım saat, giyinik olarak da haftada en az 2 saat güneşe çıkarılmalıdır.

Çocuklarda D vitamini eksikliğinin önlenmesi için neler yapılmalı?
Çocuklarda D vitamini eksikliği yaşları ilerledikçe daha fazla olumsuz etki yapacaktır. Yaşla birlikte artan D vitamini ihtiyacı da dikkate alınarak, kontroller yapılmalı, gerekirse dışarıdan D vitamini takviyesi de yapılmalıdır.
" } ] }