{ "title": "D Vitamini Düşüklüğü", "image": "https://www.dvitamini.gen.tr/images/d-vitamini-dusuklugu.jpg", "date": "20.01.2024 10:58:13", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "D vitamini düşüklüğü; D vitamini fosfor ve kalsiyum dengesini düzenleyerek vücutta kemik erimesi oluşmasını engelleyen vitamin türüdür. D vitamini kasları ve kemikleri güçlendirir, pankreasın insülin salgılamasını düzenler ve damarlarda basıncı düzenleyerek tansiyonu dengede durmasını sağlar. D vitamin vücutta kalsiyum ve fosforun işlenmesini sağlayarak kemik sağlığını da korur. Ayrıca D vitaminidüşüklüğü kolon kanseri, meme kanseri, pankreas kanseri, depresyon ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıkları tetiklemektedir.

D vitamini düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Aslına bakarsanız günde ayırabileceğiniz 10-15 dakika vücudunuzun güneş ışığı görmesi D vitamini üretmesine yardımcı olmasına karşın D vitamini düşüklüğü sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Dünya nüfusunun %20'sinde fazlası bu sorunla karşı karşıyadır. Cinsler arasında bakıldığında yaşlı kadınların %50'lere kadar bu oran çıkmaktadır. Vücudumuz D vitamini üretme kapasitesine sahiptir. Bunun nedeni D vitamini içeren gıdaların sayısının az olmasıdır. D vitamini düşüklüğünden dolayı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlar;
D vitamini düşüklüğünde görülen hastalıklar
D vitamini düşüklüğünde güneş ve vitamin takviyesinden nasıl yararlanabilirim

Haftada 3-4 gün 10-15 dakika vücudun vitamini üretebilmesi için kollar, sırt bölgesi ve bacaklara güneş kremi sürmeden güneşe göstermek yeterli olacaktır. Ayrıca çok uzun süre güneşin altında kalınmamalıdır. D vitamini alma süresi 15 dakika civarıdır. Bundan fazla güneşin altında durursanız cilt kanseri olma ihtimali söz konusudur. 15 dakikadan sonra güneş kremi sürmenizde yarar vardır. D vitamini takviyesi ne kadar da güvenli de olsa olsa uzmana danışılmadan kullanılmamalıdır. Eğer D vitamini düşüklüğü yaşıyorsanız doktorunuz size reçetede gerekli olan ilaçları verecektir.

" } ] }