{ "title": "D Vitamini Nasıl Alınır", "image": "https://www.dvitamini.gen.tr/images/d-vitamini-nasil-alinir.jpg", "date": "20.01.2024 05:09:33", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "D vitamini nasıl alınır, D vitamini en çok güneşten alınır. D vitamini gıdalarla alımı çok azdır. D vitaminin bazı balıklarda ve yumurta sarısında mevcuttur. D vitamininin yapım yolu güneş ışığıdır. D vitamini için güneşten yeterince yararlanamıyorsanız D vitamini yapılamaz. D vitamini kalsiyumun emilimini sağlamaktadır. D vitamininin yeterince alınmayıp kalsiyumu emilimi sağlanamazsa, kalsiyum kemiklerden alınmaya ve kana gitmeye başlar. Bu da kemikleri yumuşamasına sebep olmaktadır. D vitamini eksikliği daha önceleri çocuk hastalığı olarak bilinmekteydi. Günümüzde ise yetişkinlerde bile çok yüksek oranda görülmektedir. D vitamini alabilmek için güneşli günlerde 30 dakika güneş kremi sürmeden güneşlenmek gerekmektedir. D vitamini almak için özellikle saat 12-15 arasında güneşlenmek gerekir. Güneş ışınlarına maruz kaldığını zaman D vitamini yapımı tetiklemektedir. Böylecede D vitamini ihtiyacı vücutta karşılanmaktadır. D vitaminin günlük vücuttaki ihtiyacı 25 mikrogramdır. D vitaminin emilmesi insanın cilt rengine de bağlıdır. D vitamini açık tenlilerde 5 dakikada D vitamini sentezlenir ve emilir. D vitamini buğday tenlilerde 15 dakika sentezlenir. D vitaminin zenci insanlarda sentezlemesi için ise yarım saat gerekmektedir. Bu yüzden Esmer ve zenci insanlarda D vitamini eksikliği daha çok görülmektedir.

D vitamini için kullanılması gereken ilaçlar

D vitamini içeren tabletler (Alpha D3 kapsül, osivit kapsül), ampuller (Calsijeks ampul, one alpha ampul), multivitaminler ve damlalar (Monovit D3 damla, coledan damla) mevcuttur. Bunları doktor önerisine göre kullanabiliriz.

Fakat esas kaynağımız güneş ışığı olduğu için günde en az 10-15 dakika cilt renginizin tonuna göre güneşlenip direkt güneş ışınlarına maruz kalarak D vitamini açığınızı kapatabiliriz. Yaşlılarda D vitamini eksikliği daha çok olmakla birlikte kemik erimesine de sebebiyet vermektedir. Bunun nedeni dışarı daha az çıkmaları ve güneşe daha az maruz kalmalarıdır. Güneşlenirken cam arkası gibi güneş ışınlarını etkisiz hale getiren herhangi bir barikat olmamalıdır. Direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalacak şekilde güneşlenilmesi gerekir.

D vitamininin fazla alınmasına bağlı oluşan komplikasyonlar

D vitaminin fazla alınması vücutta kalp ve ciğerlerde kalsiyum birikmesine sebep olmaktadır. Kalsiyumun birikmesi sonucunda, zihin karışıklığı, böbreklerde hasar ve böbrek taşları olmaktadır. D vitamini fazlalığında mide bulantısı, güçsüzlük, kusma, kabızlık kilo kaybı, iştah kaybı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

D vitamini bulunan gıdalar

Balık yağı, somon balığı, uskumru, pisi balığı, ton balığı, sardalya balığı, ringa balığı, karides, inek sütü, soya sütü, peynir, tereyağı, istiridye, mantar en çok bu yiyeceklerde bulunmaktadır.

Yaşa göre D vitamini ihtiyacı

0-7 ayda=10 mikrogram, 7-12 ayda=5 mikrogram, 1-3 yaşta=15 mikrogram, 4-8 yaşta=15 mikrogram, 9-70 yaşta=15 mikrogram, 70 yaşın üzerinde=20 mikrogram'dır.

D vitaminin enerji kaynağı güneştir. Kemik sağlığı için gerekli olan fosfat ve kalsiyum için D vitamini çok önemlidir. Kalsiyum ve fosforun emilimini sağlanması için D vitaminine ihtiyaç vardır. Sağlıklı günler.
" } ] }