{ "title": "D Vitamini Sentezi", "image": "https://www.dvitamini.gen.tr/images/d-vitamini-sentezi.jpg", "date": "18.01.2024 22:24:43", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "D vitamini sentezi, vücudumuz için çok önemlidir. Yeterli miktarda D vitamini sentezlenmediği zaman vücutta bazı hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. D vitaminin çoğunluğunu güneşten doğru aldığımız için kış aylarında eksikliği çok fazla olmaktadır. D vitamininin esas görevi gıdalardan vücuda alınan kalsiyum ve fosforun düzgün bir şekilde işlenmesini sağlamaktır. Kemik sağlığı için olmazsa olmaz bu iki madde son derece önemli minerallerdir. Bu yüzden düzgün ve yeterli D vitamini sentezi kemik sağlığının korunması için vazgeçilmez bir vitamin diyebiliriz. D vitamini eksikliği sadece kemiler için önemli olmamaktadır. Meme kanseri, pankreas kanseri, kolon kanseri ve depresyon gibi rahatsızlıklar yeterli D vitamini sentezi yapamamızdan kaynaklanmaktadır. Dünyada nüfusun %20'lik bir kısmının yeterli D vitamini alamadığı saptamıştır. Peki D vitamini sentezi vücut nasıl yapılmaktadır? Şimdi bu sorunun cevabına bakalım.

D vitamini nasıl sentezlenir?

Vücudumuzda bulunan D vitamininin yaklaşık %90'nı güneşten gelen mor ötesi ışınların deri tarafından sentezlenmesi tarafından sağlanmaktadır. Derinin alt tabakasında bulunan 7-dehidrokolesterolden fotosentez yolu ile sentezlenir. Güneşten gelen Uv ışınlarının yanı sıra Uva ise D vitamini sentezini azaltmaktadır. D vitamini üç steroid hormona verilen ortak bir isimdir (D2, D3 ve D4 vitaminleri). D1 vitamini diye bir vitamin yoktur. Tıpta daha çok kullanılan vitaminler D2 (Ergokalsiferol) ve D3 (Kolekalsiferol) vitaminleridir. D2 vitamini güneşten sentezlenmez. Endüstriyel yöntemler kullanılarak mantarlardan radyasyon sonucu elde edilmektedir. D3 vitamini D2'den ortalama 5-10 kat daha etkilidir ve 2-3 kat daha fazla depolanabilmektedir. Bunun nedeni D2'nin D vitaminini bağlayıcı proteine ihtiyacının düşük olmasıdır. Aynı zamanda D3 vitamini, D2 vitaminine göre aktif haline 5 kat daha fazla dönüşmektedir. Besinler yolu ile alınan bitkisel ve hayvansal D vitamini sentezi ise ince bağırsağın üst bölümünde emilip vücuda geçer. Safra üretiminin azaldığı karaciğer rahatsızlıklarında D vitamini sentezi azalmaktadır. Bu sebeple karaciğer rahatsızlığı yaşayan kişilerin D vitamini ihtiyacı normal bireylerden daha fazla olmaktadır. D vitamini eklikliği bu kişilerde insülin salgısının azalmasına neden olarak tip 2 diyabet rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Doğru şekilde güneşlenildiği zaman ciltte sentezlenen kolekalsiferol, yağ bezlerinin salgılarını kullanarak cildin yüzeyine doğru çıkar ve yaklaşık 48 saat içerisinde tekrar ciltten emilerek kana geçer. Henüz ciltten emilemeden şampuan ya da sabunla yıkanıp vücuttan uzaklaştırılır ise D vitamini sentezi maalesef gerçekleşemez. Ayrıca sıcak suda sentez için gerekli olan deri yağlarını yok eder. O yüzden saatlerce güneşleniyorum ancak tahlil sonuçlarında D vitamini eksik çıkıyor demeyin. Güneşlendikten sonra yüz, kol, bacak ve omuz gibi güneş gören bölgelere sabun ya da benzeri bir ürün sürmeyiniz. Ayrıca ılık su ile duş alınız. Böyle yapmaz iseniz D vitamini alacağım diye kapkara olursunuz. Benden söylemesi. Cildimin için kullandığımız güneş kremleri D vitamini sentezinden sorumlu Uvb ışınlarını engellemektedir. Buna karşın kanserojen etkiye sahip olan Uva ise deriye nüfuz etmektedir. Güneş yağları bunu engellememektedir. Yapılan araştırmalar yarım saat güneşlenen bir kişinin vücudunda 10,000 ile 25,000 Iu D vitamini sentezlendiğini göstermiştir. D vitamini sentezi maksimum seviyeye ulaştıktan sonra artık daha fazla D vitamini metabolitli sentezlenmemektedir. Çünkü D vitamini öncüleri inaktive olmuşlardır. Yani fazla güneşlenmek ile D vitamini sentezinin de fazla olacağı anlamına gelmemektedir. D vitamini sentezi cildin tamamında oluşan bazı hastalıklar nedeniyle ya da yaşın etkisi ile deride oluşan hücre kayıpları yüzünden azabilmektedir. Böyle durumlarda takviye ilaçlar ile denge sağlanmaya çalışılmaktadır. D vitamini yolculuğumuz bu kadar. Herkese bol güneşli günler.
" } ] }