{ "title": "Gebelikte D Vitamini", "image": "https://www.dvitamini.gen.tr/images/gebelikte-d-vitamini.jpg", "date": "21.01.2024 11:26:46", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Gebelikte D Vitamini, D vitamininin başlıca görevi, kalsiyum ve fosforun kan seviyelerini düzenlemektir. Bu elementler gebelikte, gebe kişinin olduğu kadar, bebeğin de kemik ve diş gelişiminde sıkça kullanılır. Gebelikte D vitamini eksikliği yaşanırsa, doğacak bebekte gelişme geriliği ve iskelet bozuklukları görülme olasılığı yüksektir. Aynı zamanda, bebeğin doğum kilosunu da etkilediği de görülmüştür.

Gebelikte D vitaminini eksik alan bebekler, doğum sonrası da uzun süreçte bazı sorunlarla karşılaşabilirler. Bu bebekler düşük kemik yapısı ile doğarlar ve yaklaşık olarak 8-9 yaşına geldiklerinde de kemik kitleleri, akranlarına göre düşüktür. Yaşamın ilerleyen senelerinde de kemik erimesi riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Gebe olan kişide, D vitamini eksikliğinden fazlasıyla etkilenir. Gebelik zehirlenmesi ile ve sezaryen doğum yaşama ihtimalide artar. Gebe bayanlarda, önerilen günlük D vitamini, güneş ışığına yeterli oranda maruz kalamayan anne adaylarında, hemen hemen 4000 IU kadardır.

D vitamini besinlerle oldukça az miktarda alınabilir. Asıl kaynak, gebelikte de güneş ışığına maruz kalan ciltteki yapıdır. Bu noktada bir çelişkili durum doğmaktadır. Bazı uzmanlar, gebelikte güneş ışığını kısıtlarken, güneş koruyucu kullanımı önermektedir. Aynı zamanda gebelikte cilt değişiklikleri için de güneş ışığından, dikkatli bir şekilde korunmalıdır. Bu sebeple, D vitamini takviyesi gebelerde fazlasıyla gereklidir. D vitaminini günlük tablet şeklinde almaktansa, ampul biçiminde, oldukça ekonomik olan Vitamin D kullanılabilir. Tavsiye edilen, eczaneden alabileceğiniz 300 bin ünite içeren, D3 vitamini ampulleridir. Bu ampulleri, ayda 1 kere, 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla karıştırıp, içmekte fayda vardır.
" } ] }