{ "title": "Hamilelikte D Vitamini Eksikliği", "image": "https://www.dvitamini.gen.tr/images/hamilelikte-d-vitamini-eksikligi.jpg", "date": "21.01.2024 07:41:22", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Hamilelikte D Vitamini Eksikliği, hamilelikte döneminde yeterli miktarda d vitamini alınmadığında bebekler doğduktan sonra bazı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu bebekler düşük kemik yoğunluğu ile doğarlar ve 8-9 yaşına geldiklerinde ise yaşıtlarından geri oldukları görülür. Yaş ilerledikçe yani ilerleyen yaşlarda kemik erimesi riski ile karşı karşıya kalırlar.

Hamilelikte d vitamini eksikliğinden etkilenerek gebelik zehirlenmesi veya sezaryen ile doğum yapmak zorunda kalırlar. Doğuştan vitaminin vücuttaki en önemli görevi kalsiyum ve fosforun kan seviyelerini düzenlemektir. Hamilelikte d vitamini anne kadar bebeğine kemik ve dış gelişimini etkiler. Çünkü hamilelikte d vitamini eksikliği olursa doğacak bebekte gelişme geriliği ve iskelet bozukluğu görülmektedir.

Hamilelikte d vitamini eksikliğinin belirtileri; diğer vitamin eksikliklerinde olduğu gibi kısa dönemli d vitamini eksikliğine de herhangi bir belirti görülmemiş olabilir. Ancak d vitamini eksikliğinde hafif derecede depresyon görülebilir. Bunun nedeni ise beyinde üretilen ve ruh halinin düzenlenmesinde kullanılan serotonin seviyesinin d vitamini eksikliğine bağlı olarak düşmesidir. Hamilelikte d vitamini eksikliğinin başka bir belirtisi ise kemik ağrılardır. Özellikle güneşin az olduğu kış aylarında d vitamini eksikliğine bağlı olarak kemik ağrısı ve eklem ağrılarıdır. Bu ağrılarda tüm vücutta hissedilir ve hamile olan kişi kendini sürekli olarak halsiz hisseder.

Ayrıca hamilelik döneminde d vitamini yeterince alınmadığı zaman anne adaylarında kas ağrıları, güçsüzlük, kemiklerde zayıflık, yumuşama hatta kırılmalar meydana gelebilir. Bu nedenle de mutlaka hamilelik döneminde yeterli miktarda güneş ışığında faydalanmak gerekir. Çünkü güneş ışığı en önemli d vitamini kaynağıdır. Hamilelikte d vitamini güneşten sonra yiyeceklerden alınması gerekir. Örneğin süt, yoğurt, yumurta, somon balığı, sardalya balığı, uskumru balığı, ton balığı, portakal suyu ve d vitamini içeren tahılların da tüketilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte d vitamini eksikliğinin tedavisi; hamilelik döneminde d vitamini eksikliğinin olup olmadığını anlamak için kan tahlili yapılması gerekir. Doktorunuzun yapacağı bu kan tahlilinde sonuç 25 (Oh) de ise sonuç normal demektir. Ancak bu değer 20'den az d vitamini eksikliği var demektir. Bu durumda da aile hekiminiz veya doktorunuz size özel bir tedavi yöntemi uygulayarak size ve bebeğinize uygun olan d vitamini eksikliği için bir tedavi yöntemi uygulanacaktır.
" } ] }