C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
C vitamini (askorbik asit), bağışıklık sistemini güçlendiren, antioksidan özelliklere sahip ve demir emilimini artıran suda çözünen bir vitamindir. İnsan vücudu tarafından üretilemediği için besinler yoluyla alınması gereklidir. C vitamini içeren besinler şunlardır: - Turunçgiller: Portakal, greyfurt, mandalina, limon
- Kırmızı ve yeşil biber: Özellikle çiğ tüketildiğinde yüksek miktarda C vitamini içerir
- Çilek, kivi, ananas gibi meyveler
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, brokoli, lahana
- Domates ve domates suyu
- Kavun ve karpuz
- Patates ve tatlı patates
D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
D vitamini, kalsiyum emilimini düzenleyerek kemik sağlığını destekleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve yağda çözünen bir vitamindir. Vücut, güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini üretebilse de besinler yoluyla da alınabilir. D vitamini içeren besinler şunlardır: - Yağlı balıklar: Somon, uskumru, ton balığı, sardalya
- Balık karaciğeri yağları: Morina karaciğeri yağı
- Yumurta sarısı
- Süt ve süt ürünleri: Özellikle D vitamini ile zenginleştirilmiş süt, yoğurt, peynir
- D vitamini ile zenginleştirilmiş tahıllar ve portakal suyu
- Sığır karaciğeri
- Mantar: Özellikle güneş ışığına maruz bırakılarak yetiştirilen mantarlar
Önemli Notlar
- C vitamini ısıya ve ışığa duyarlıdır, bu nedenle besinlerin taze ve mümkünse çiğ tüketilmesi önerilir.
- D vitamini ihtiyacının büyük bir kısmı güneş ışığından karşılansa da, özellikle kış aylarında besin takviyeleri gerekebilir.
- Dengeli ve çeşitli beslenme, bu vitaminlerin yeterli miktarda alınmasını sağlamak için önemlidir.
|