D vitamini en çok hangi gıdalarda yer alır?

Kemik sağlığından bağışıklık sistemine kadar pek çok işlevi olan D vitaminini doğal yollardan almanın yolları merak ediliyor. Güneş ışığının yanı sıra besinlerle de vücudun ihtiyacı karşılanabiliyor. İşte sofralarınızda yer verebileceğiniz D vitamini kaynağı besinler ve pratik tüketim önerileri...

28 Ekim 2025

D Vitamini Kaynağı Gıdalar


D vitamini, vücutta kalsiyum emilimini destekleyen, kemik sağlığını koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren önemli bir vitamindir. Genellikle güneş ışığından sentezlenir, ancak bazı gıdalar da D vitamini içerir. İşte D vitamini açısından zengin gıdalar:

  • Yağlı balıklar: Somon, uskumru, ton balığı ve sardalya gibi balıklar doğal D vitamini kaynaklarıdır.
  • Yumurta sarısı: Özellikle serbest gezen tavuk yumurtaları daha yüksek D vitamini içerebilir.
  • Karaciğer: Sığır karaciğeri gibi organ etleri D vitamini sağlar.
  • D vitamini ile zenginleştirilmiş ürünler: Süt, yoğurt, tahıllar ve portakal suyu gibi gıdalar genellikle D vitamini eklenerek satılır.
  • Mantar: Özellikle UV ışığına maruz bırakılan mantarlar D vitamini içerir.

Bu gıdaları diyetinize ekleyerek D vitamini alımınızı artırabilirsiniz. Ancak, güneş ışığına yeterince maruz kalmak ve gerektiğinde doktor kontrolünde takviye kullanmak da önemlidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
D Vitamini Referans Aralığı
D Vitamini Referans Aralığı
D Vitamini Kullanımı
D Vitamini Kullanımı
Bebeklerde D Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde D Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi
D Vitamini Ne İşe Yarar?
D Vitamini Ne İşe Yarar?
D Vitamini Faydaları Nelerdir?
D Vitamini Faydaları Nelerdir?
Güncel
D Vitamini Nasıl Alınır?
D Vitamini Nasıl Alınır?
Güncel
D Vitamini Fazlalığı
D Vitamini Fazlalığı